Serijal „Projekat“ – krađa beba u Srbiji

Posted on Updated on


autori: Ivan E. - Andreja B.

Do sada smo u ovom serijalu uglavnom objavljivali priče roditelja ili srodnika kojima su bebe ukradene iz porodilišta širom Srbije proteklih nekoliko decenija.

Autori ovog serijala pokrenuli su  opširno istraživanje sa ciljem da od nadležnih institucija saznamo što više činjenica i detalja o ovim slučajevima. Kontaktirani su brojni relevantni, potencijalni sagovornici (članovi anketnog odbora, doktori), zvaničnim institucijama upućeni su zahtevi za pristup informacijama od javnog značaja..

Međutim, državni organi na sve moguće načine pokušavaju da izbegnu odgovore na ključna pitanja koja im je uputio portal Srpski forum (ignorišu naša pitanja, zahteve, odbijaju da daju pisane i usmene izjave). Zbog toga, ne samo da izbegavaju i ličnu odgovornost u aferi krađa beba, nego i opstruiraju istraživački rad novinara i time svesno krše Zakone.

Novinari Srpskog foruma će, uz pomoć Poverenika za informacije od javnog značaja, na kraju (nadamo se) dobiti sve potrebne odgovore, a protiv odgovornih lica, koji nisu postupali po zakonu o sloobodnom pristupu, biće podnete odgovarajuće prekršajne prijave.

U nastavku teksta pročitajte intrervju koji smo uradili sa Mirom Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba, koja se zajedno sa mnoštvom drugih roditelja godinama bori za istinu i pravdu…

mirjana novokmet
Mira Novokmet

   logo (1) Osećate li spremnost države za rešenje pitanja nestalih beba?

– Ne, ne osećam spremnost države da reši pitanje nestalih beba, jer država ne želi da snosi odgovornost oko nestalih beba i ona samo kupuje vreme da taj problem reši na svoj način.

          logo (1) Ako znamo da postoji nekoliko udruženja/grupa roditelja nestalih beba u Srbiji, šta mislte zašto među vama ne postoji jedinstvo ako imate zajednički cilj?

– Udruženja su se pojavila posle donete presude Evropskog suda i naši ciljevi nisu zajednički… Nemamao iste stavove za rešenje prošlosti, naš cilj je ISTINA O SUDBINI NAŠE NESTALE DECE.

logo (1) Šta mislite o delovanju ‘radne grupe’, imate li saradnju sa njima?

– Imamo na žalost, iskustvo sa formiranjem više “radnih grupa” tokom naših aktivnosti proteklih godina i sve su pokazale kroz svoje izveštaje..  Oni žele da se ova priča zatvori na njihov način, ali mi smo tu da se borimo za istinu i dalje. Tri održana sastanka sa predstavnicima vlasti ne bih  nazvala saradnjom sa radnom grupom, zbog prisutnih i odsutnih na tim sastancima, saradnja ne postoji  jer  nismo usaglasili stavove. 

     logo (1) Nedavno je u Beogradu održan protest roditelja i srodnika nestalih beba… Planirate li da nastavite takve akcije sa ciljem da država preduzme konkretne korake?

– To je bio probni protest i sigurno će roditelji nastaviti i druge akcije sa ciljem da dođu do istine, a država ako preduzme konkretne korake i ipak postupi na svoj način,  bojim se da roditelji  neće nikada saznati istinu.

Antrfile mira novokmet

      logo (1)  „Zakon o istraživanju nestalih novorođančadi, Član 3. područje primene: Ovaj zakon se primenjuje na sve slučajeve nestale novorođančadi rođene u bolnicama na teritoriji Republike Srbije u smislu čl. 1 i 2. ovog zakona..“

Da li to znači da novorođanče rođeno kod kuće, na putu do bolnice ne može da se podvede pod ovaj zakon? Kako se tu ostvaruju prava, jer iz obrazloženja zakona proizilazi sledeće: Tač. 2: Primena zakona je ograničena na rođenje deteta u bolnici čiji je osnivač država, autonomija ili lokalna samouprava, jer država ne može odgovarati za radnje i propuste privatnih bolnica, niti za porođaje u vanbolničkim uslovima.

Da li znate kako ću porođaji van bolnice biti rešeni?

– Pošto su naša deca nestala iz bolnica tj.na putu od bolnice do groblja, i sva deca koja su rođena i primljena posle rođenja u bolnice ili institute (državne) gde je osnivač država, moraju se procesuirati.  Mi, majke, da smo se  porodile kući i da smo decu zakopale u bašte i dvorišta sigurno bih odgovarale za čedomorstva, zato i tražimo odgovornost države za našu decu koja su kod njih doneta posle porođaja  ili se rodila u tim državnim institucijama.

logo (1) Kada je osnovana „Beogradska grupa poditelja nestalih beba“ ?

-Beogradska grupa je nastala davnih godina kada se odvojila od raznih vidovitih i profiterskih ljudi.

 logo (1) Koliko „Beogradska grupa“ ima članova, kako se može pristupiti grupi?

– Beogradska grupa se ne popisuje i ne želimo da se manipuliše sa brojkama, jer to upravo radi država u svojim izveštajima. Svaki roditelj koji želi ISTINU o sudbini svog deteta je u grupi, mi nismo Udruženje da vam treba pristupnica ili da se plaća članarina već se sastajemo ili kontaktiramo telefonom u zavisnosti od situacija. Svako od nas daje maksimum pomoći i predloga  i upućuje nove roditelje.

logo (1) Koliko je nađeno nestalih beba?

– Sa potvrđenim DNK – nijedno za  sada, koliko sam upoznata..

 logo (1) Vaše mišljenje/stav u vezi nestalih (ukradenih) beba?

– Ako decu nismo identifikovali..

– Ako decu nismo videli..

– Ako decu nismo sahranili jer nismo mogli da dobijemo leš deteta…

– Ako smo jednako loše primani, kao roditelji sa sumnjom, u porodilišta gde su   nam se deca radjala, u opštinama gde su nam decu zavodili…

– Ako u krivičnom zakoniku nikada pa ni sada ne postoji I nije predvidjeno delo nestanka beba iz porodilišta..

– Ako nema retroaktivnosti zastarelih slučajeva..

– Ako roditelje država diskriminiše..

– Ako je po zakonu moguće zastarevanje RODITELJSKOG PRAVA I PRAVA NA PORODIČNI ŽIVOT…!

– Ako je velika razlika izmedju prava i pravde u našoj pravnoj državi…

– Ako ne postoji politička volja da se reše slučajevi nestalih beba..

– Ako se našoj deci gubi trag..

– Ako ova pojava nije društveno opasno delo..

RODITELJIMA JEDINO OSTAJE DA SE BORE ZA ONO NAJVREDNIJE I NAJMILIJE U ŽIVOTU, A TO JE BORBA ZA ISTINU O SUDBINI NAŠE NESTALE DECE!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s