Serijal „Projekat“ – krađa beba u Srbiji

Posted on Updated on


autori: Ivan E. - Andreja B.

Ovih dana aktuelna je priča oko donošenja Zakona koji bi regulisao pitanje nestalih beba u Srbiji, a mi smo još napočetku ovog serijala nagovestili da je jedan takav Zakon preko potreban u rešavanju ove afere.

Model Zakona napisala je profsorka Vesna Rakić – Vodinelić i upravo to je bio povod za naš razgovor sa njom. Profesorku smo pitali za koji period moće biti donet taj Zakon, šta on obuhvata, da li je moguća pravna zastareslost ovih slučajeva..

Vesna Rakić Vodinelić
prof.dr Vesna Rakić Vodinelić

Da podsetimo, Vesna Rakić – Vodinelić redovni je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta UNION u Beogradu, a između 1975. i 1998. godine bila je zaposlena na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je bila asistent, docent i vanredni profesor. Nalazila se na čelu ekspertske grupe za reformu pravosuđa Crne Gore. Objavila je preko 150 radova u Srbiji i inostranstvu. Dopisni je član Međunarodne akademije za uporedno pravo u Parizu.

logo (1)Za koji vremenski period može biti usvojen lex specijalis?

– Na ovo pitanje ne znam da pravi odgovor..  Ako bi postojala pravna i politička volja, budući da je model zakona okončan, zajedno sa obrazloženjem, bilo koja stručna radna grupa bi mogla da okonča rad za nekoliko nedelja, a nadalje, vreme zavisno od Vlade koja bi se morala baviti utvrđivanjem predloga, a potom od Narodne skupstine. 

logo (1)Šta obuhvata predlog o krađi beba?

– Kao odgovor na ovo pitanje najbolje bi bilo objaviti, javno, model zakona…

logo (1)Narodna skupština je donela odluku 2011. godine da postoji apsolutna zastarelost… Kako se može onda raditi predlog zakona?

-Apslutna zastarelost se tiče krivičnih dela za koje postoji pretpostavka da su učinjena u vreme kada je navodna smrt deteta saopštena roditeljima. Model zakona se ne bavi krivičnom odgovornošću lica koja su učestvovala u oduzimanju dece, vec istraživanjem sudbine nestale dece i pravičnom naknadom. Krivična odgovornost je predviđena samo za svedoke koje nadležna komisija pozove i koji odbiju da daju iskaz ili komisija posumnja da iskaz ne odgovara istini. A, tu zastarelost krivičnog gonjenja počinje da teče tek od momenta vođenja postupka pred komisijom.

logo (1)Za koji vremenski period je predviđen lex specijalis? Prvi slučaj utvrđen je ’50 godina prošlog veka?

– Ovaj model je, kao radnu pretpostavku uzeo period do 1970. godine unazad, iako ima nekih sumnji da je i ranije bilo slučajeva protivpravnom ponašanja biolnica, matičnih organa i drugih. To je stvar ne samo političke ocene, nego i procene mogućnost do kog vrmena unazad je moguće urtvrđivati sudbinu nestale dece.

logo (1)Da li se izbegava odgovornost ljudskog faktora ovim predlogom zakona?

– Dosadašdnji postupci su pokazali da je vlast uopšteno gledano, nezainteresovana za ozbiljno rešavanje problema nestale dece. To važi za sve vlasti od momenta kad je problem obelodanjen, a to je bilo devedesetih godina prošlog veka. U svim ovim slučajevima, bez “ljudskog faktora” ne bi ni bilo sumnje da su deca koja su živa proglasavana mrtvima, sto je moglo omogućiti dalje manipulacije.

logo (1)Kako je moguće da ovi slučajevi budu zastareli?

– Već sam vam odgovorila na to pitanje… Inace, zastarelost u nasem krivičnom zakonodavbstvu važi za sva dela izuzev za ratne zločine. U vreme kada su roditelji podnosili krivične prijave, one su uglavnom bile odbacivane, bilo zbog zastarelosti, bilo zato što se tvrdilo da nema dovoljno osnova za sumnju da su deca za koje se tvrdilo da su mrtva, zapravo živa.

logo (1)Zašto nije svrstano u genocid?

– Ovakav način postupanja ne može se kvalifikovati kao genocid, ni prema međunarodnim, ni prema nasšim unutrašnjim izvorima prava. Genocid se odnosi na ubijanje ili stavljanje u posebno teške uslove određene grupe lica koja čine manjinu – etničku, versku, kulturnu, itd., a ovde to nije bio slučaj.

logo (1)Da li se predlog zakona krši sa Ustavom?

– U Modelu zakona koji vam saljem ne vidim da je bilo koja njegova odredba u suprotnosti sa ustavom Srbije, a u svakom slučaju, moguće je da se zatraži preliminarna kontrola ustavnosti od ustavnog suda. To treba da učine oni koji tvrde da su određene odredbe Modela zakona u suprotnosti sa Ustavom.

logo (1)Vaše mišljenje/stav u vezi nestalih (ukradenih) beba?

-Svoj stav sam izrazila time što sam učestvovala u pisanju Modela zakona… Radi se o ozbiljnoj obavezi Srbije kao države i ona mora da uredi pravni mehanizam za ispunjenje ove obaveze!

Po prvi put, u elektronskoj formi objavljujemo nacrt Zakona o nestalim bebama, kao i obrazloženje za isti.

Zakon o ispitivanju položaja nestale novorođenčadi

Obrazloženje zakona o nestalim bebama

One thought on “Serijal „Projekat“ – krađa beba u Srbiji

    Nenad said:
    31. decembra 2014. u 11:03 am

    Molio bih Andreu da mi se javi na ovaj i mejl. Upoznali smo se kada smo ispred suda na Novom Beogradu čekali da se reši pitanje „bombe“.

    Nenad

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s