Annus horribilis

Posted on


tekst:Dragan Pajović

Strašna je godina za nama. Godina opšteg poniženja, a ličnih zadovoljenja. Godina popuštanja i smanjenja, godina nepravdi i srama, pošasti prirodnih i čovečijih, godina pasja tokom koje se lajalo i kevtalo (AV, AV, AV…) i godina konjska po kineskom horoskopu i srpskom trpljenju.
Potrošena je na dodvoravanje i udvaranje. Ali od mladoženje ni traga. Ima jedan što obećava i zavrće već dugo vremena. Od onih što imaju para, ali nemaju dara. No, sirotica je pod pritiskom da vreme ide i da će ostati neudata. Pa daj šta daš! Videćemo!
Praznina
Strateški cilj Srbije je ulazak u EU. To kažu ONI. A za njih je glasao samo svaki četvrti građanin. Oni koji godinama već obećavaju, a lažu. Oni koji sede u skupštinskim klupama, a niko ih lično nije izabrao, već su se provukli na većinskoj listi. Oni koji su usvojili alanfordovsku krilaticu, kradem od siromašnih da bih dao bogatima. Oni koji trguju tuđim. Oni koji ne poštuju zakone svoje, niti tuđe. Oni koji ne poštuju građane Srbije, niti Srbe. E, oni bi da nas uvedu, odvedu i navedu u srećnu budućnost. A kada? Pa, za dve godine!
U isto vreme, po poslednjim ispitivanjima, većinski deo majmuna ne veruje da su ljudi potekli od njih. Na sreću, onaj manjinski deo u to čvrsto veruje.

Naravno da građani Srbije žele promene. I ne žele EU, niti bilo koju drugu nadnacionalnu strukturu. Žele dostignuća koja im obezbeđuju dostojanstven život. Devalvacija dinara pred kraj godine je i blaga uporedo sa devalvacijom ljudskosti. Još jedna od gomile reči koje služe podobnim i podatnim medijima da stranim rečima zataškaju stvarnost. Upravo, devalvacija je pad. I više. Propadanje, propast. Rekli bi oni: Porast devalvacije nacionalne valute. Prevod na srpski. Ode dinar u p..ku materinu. I to ne kažem ja. To kaže novcanica od 1.000 dinara koju držite u ruci. Jer danas, poslednjeg dana u godini, sigurno za nju ne možete kupiti isto što ste mogli pre 364 dana.
Krivi su naravno ovdašnji, a i ondašnji. I ovi što kritikuju prethodne i prethodni što kritikuju danas. Zašto? Zato što su obe strane samo dva lica jedne te iste medalje. Ne one koja se sa ponosom nosi na grudima, već one koja se dobija za sramno i podaničko vođenje politike.
Da li je tako?
O ekonomskoj krizi u svetu smo već više puta objavljivali. Kriza nije duh koji se pojavi i nestane. Ona ima svoje korene, razvoj i epilog. Uloga političara nije da trči za njom kao pas za točkom, već da je predupredi. Da osmisli i sprovede program kao da će ona da se desi i da u skladu vodi ekonomsku politiku zemlje.
U politici smo se, po rečima čelnika sprijateljili sa celim svetom. Nikada više stisaka ruku i osmeha. Nikada više prijatelja. Nikada manje Srbije i manje Srba.
U kulturi pojedinci i talenti svetle na nebu iznad Srbije i šire dok je kulturna scena u tami. Ni kočoperni vlasuljak se ne vidi.
Da li nam je zdravlje čilo?
Može li se bez mita izaći pred medicinsku sestru, može li se bez koverte pred lekara?
Pravda je za to vreme na ulici u obliku višemesečnog protesta advokata, a prosveta i studenti svoje znanje kače na verige jer nikada manje nije značilo na berzi vrednosti.

Vratimo se Uniji. Držimo se za nju ko pijan plota. A čemu bi nam trebala da nismo pijani? Zašto bi se pridržavali? Hodali bi dostojanstveno trotoarom ne osvrćući se na plot, niti kevtanje koje se iza plota čuje.
Ipak. Ova je zemlja Srbija lepa. To saznamo kad smo od nje udaljeni i kada nam leptirići zaigraju u stomaku. Lepa i bogata. To saznamo kada o njoj pričaju stranci. Lepa, bogata i plodna. To priznamo kad nam je otmu. Ostavimo li je, uzeće je drugi, kao devojku. Politika, kao i priroda ne trpi prazninu!

Još par reči u ovom poslednjem danu u godini. Čuvam ih za decu. Decu žrtve nepostojećih fondova. Onu kojih više nema. Srpsku i drugu. Decu žrtve manijaka. Decu žrtve nemarnosti i nebrige. Decu gladnu i bez krova nad glavom. Decu, jer samo uz njih i sa njima i mi imamo smisla.
A želje upućujem svima. Posebno onima koji ne gutaju pre žvakanja. Da dobro sažvaću svaku novost, najavu i obećanje. Promuljaju po ustima, pardon po glavi.

Srećno!

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s