Brankica Stanković: Novinari ne smeju da dozvole da ih cenzurišu!

Posted on


tekst: Zorica T.
Brankica Stanković
Brankica Stanković

U emisije televizije N1 Stankovićeva je govorila o pritisku na novinare, istraživačkom novinarstvu i emisiji koju radi, te o emisijama koje tek namerava da radi.
S’ obzirom da joj je više puta prećeno smrću i da je pet godina pod policijskom pratnjom, Brankica je zasigurno jedna od „najkompetetnijih“ da govori o napadima na novinare.

„U kojoj god državi da radite postoje pritisci, samo su na Balkanu primitivniji. Neophodna je novinarska solidarnost, a to nekako u ovim krajevima izostaje“, kazala je Stankovićeva i osvrnula se na nedavni napad na bosanski portal Klix.ba.

„Cenzura i autocenzura u Srbiji u medijima postoje, novinari su sebe stavili u ponižavajući položaj, dodvoravaju se onima na vlasti i ne postavljaju pitanja, a krajnje je vreme da se probude i shvate da oni postoje zbog javnosti, a ne političara“, istakla je.

„Pre 15 godina, kada sam ja počela radim na konferencije se išlo da se nešto pita, a poslednjih deset godina su novinari krenuli linijom manjeg otpora. Političari se novinarima obraćaju neprimerenim rečima, ne postoji kultura govora i to je sistem koji tako funkcioniše, a novinari su se prilagodili tom sistemu. No, daleko od toga da ne postoje dobri novinari“, napomenula je.

Brankica Stanković je jedna od najboljih novinarki u regiji i za svoj rad je više puta nagrađivana, ali istina koju objavljuje ne sviđa se svima, zbog čega je ona već pet godina pod policijskom zaštitom. Pretili su joj smrću, ali ona nastavlja da radi i istražuje najosjetljivije teme.

„Nastaviću da radim isto jer sve ostalo bi značilo da su pobedili oni koji prete. Proširili smo tim novinara i nastavili da radimo emisiju kako smo i radili dok ja nisam dobila policijsko obezbeđenje. Naravno, nije normalno da postoje pretnje, a da se ništa sistemski ne rešava i da se o tome ćuti i da svi prihvataju kao najnormalniju stvar da ja živim pod policijskim obezbeđenjem.

Napomenula je i to da su joj urednici i vlasnici B92 kazali da Insajder smatraju važnom emisijom.

„Šta god da se dogodi – nije važno hoće li neka emisija biti emitovana preko TV-a ili interneta. Ono što ja znam sigurno jeste da se Insajder neće ugasiti, a gde će biti emitovan je nebitno. Mi nećemo odustati od onog šta radimo. Štaviše, uvodimo još dve emisije – „Portret“ i „Reporter“, kazala je.

Napomenula je i to da je neophodno da se što više novinara bavi istraživačkim novinarstvom.

„Sigurna sam da postoji dosta dobrih novinara, ali oni nemaju ptostor da rade, urednici pristaju na kompromise i nipodaštavaju rad svojih novinara koji pristaju na pritiske urednika i to je začarani krug“, kazala je Stankovićeva..

Brankica Stanković je dobitnica najvećih svetskih novinarskih nagrada za hrabrost i profesionalnalizam. Našla se na listi sto heroja informisanja „Reporteri bez granica“. Autorka je istraživačko-dokumentarnog serijala „Insajder“.

Pogledajte izjavu Brankice Stanković za TV N1

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s