Serijal „Projekat“ – krađa beba u Srbiji

Posted on Updated on


autori: Ivan E. - Andreja B.

beba-prst- Činilo se da su se slučajevi oko krađe beba u Srbiji događali u bližoj ili daljoj prošlosti, ali izgleda da nije tako… Jedan od poslednjih slučajeva demantovao je sve nas koji smo verovali da se ovakav vid teškog kriminala zaustavio pre deset i više godina… Sada, gledajući iz drugog ugla, verujemo da  niko nije mogao pretpostaviti da i sada živimo istu takvu prošlost, odnosno da živimo istu, ružnu sadašnjost sa novim, perfidnijim metodama i manipulacijama.

Kada vam neko pomene aferu oko krađa beba u našoj zemlji, na šta prvo pomislite? Na lopovluk ili „običnu“ krađu…? Na greh ili bezakonje..? Možda na tuđu, lošu sudbinu ili na temu koja vas nikada neće dotaći…?

Mi, novinari na ovom portalu, punih šest meseci kroz ovaj serijal govorimo o jednom delu! Teškom kriminalu sa pečatom i potpisom države!

Ništa se ne događa, niko ne dolazi…

Miodrag Đunišić iz Novog Sada, na zaprepašćenje svih nas koji pomno pratimo radnju u vezi sa krađom beba u Srbiji, oktobra prošle godine na svom fejsbuk profilu napisao je da je njegov tek rođeni sin, Momčilo Đunišić, preminuo na Institutu za zdrvstvenu zaštitu dece  i omladine u Novom Sadu. Pored toga što je Miodrag tvrdio da je njegov sin živ i da je ukraden iz pomenute klinike, ono što je svima nama zapalo za oko jeste dokumentacija koja prati ovu navodnu smrt novorođenčeta.

miodrag djunišić 2
potvrda o smrti deteta

Đunišićevo saopštenje vam u celosti prenosimo:

„Poštovani prijatelji, zvanično vas obaveštavam o nedavnom, nemilom događaju koji se desio 22.10.2014 godine. Naime, naš novorođeni sin Momčilo Đunisić preminuo je na dečijoj klinici za opštu pedijatriju i intezivnu negu.  Dana 27.10.2014 godie matična služba grada Novoga sada donosi odluku da ne izda izvod iz knjige umrlih lica, jer je komisija pomenute službe utvrdila da na osnovu  potvrdi o smrti ne može izdati izvod iz MKU, jer je napravljen veliki propust u radu.. Na tom dokumentu nema ništa osim nekih osnovnih detetovih podataka koji su delimično ispravni što nam daje dovoljno sumlje da naše dete nije  preminulo, nego ukradeno… dobro pogledajte potvrdu o smrti“.

Posle ove objave odlučili smo da kontaktiramo lično sa Miodragom, kako bismo saznali još neke detalje. U telefonskom razgovoru sa njim saznajemo da su u bolnici u kojoj je dete preminulo, u nekoliko navrata tražili od policije da ih zaštiti od Đunišića, iako im nikakva realna opasnost nije pretila. Drugi, veoma bitan detalj koji saznajemo jeste njegov razgovor sa zaposlenima u jednoj od gradskih službi (ime poznato redakciji), gde mu otvoreno saopštavaju da po dokumentaciji koju on poseduje, sve ukazuje da je njegovo dete ukradeno iz bolnice. Pomenuti službenici najbolje znaju zašto su ovako nešto saopšili..

Za nas još frapantnija činjenica jeste  fotografija postavljena na profilu Miodraga Đunišića. Radi se o telu novorođenčeta koje su roditelji preuzli kako bi obavili sahranu.. Jasno se vidi da je reč o detetu koje je starije od dva dana, koliko je imalo Miodragovo dete u trenutku smrti. Fotografiju možete videti ovde

Nakon svega ovoga novinari Srpskog foruma odlučili su da detaljno istraže ovaj slučaj i javnosti otkriju šta su nadležne institucije preduzele u rešavanju istog. Ispostavilo se da slučaj stoji u mestu.

Krenimo redom..

Gospodin Đunišić tvrdi da se, odmah nakon što je postao siguran da je njegovo dete ukradeno, obratio gradskom ombudsmanu u Novom Sadu, tačnije službi Zaštitnika građana i da su mu tamo obećali da će slučaj ispitati. Redakcija našeg portal uputila je Zaštitniku građana Novog Sada zahtev da nam se po zakonu o sloboodnom pristupu informacijama od javnog značaja odgovori na pitanja u vezi navodne smrti novorođene bebe Momčila Đunišića, za šta smo mu predočili i naša saznanja u vezi tog slučaja.

Zahtev smo upitili 1. decembra 2014. godine, a odgovor smo dobili tek 15. januara ove godine i to nakon što je Poverenik za informacije od javnog značaja naložio da nam se odgovori po hitnom postupku.

U odgovoru se navodi sledeće: „Obaveštavamo vas da je Zaštitnik građana zaprimio vaš zahtev tek 12. januara ove godine, umesto 1. decembra prošle godine. Naime, računar na koji stiže pošta na e-mail adresu Zaštitnika građana, bio je na servisiranju u periodu od 2. – 5. decembra 2014. godine. Tek po prijemu važe žalbe utvrdili smo da nije izvršen back up pošte koja je primljena u tom periodu. 

Ovim putem vam se izvinjavamo i izjašnjavamo se na vaš zahtev za pristup informacijama od javnog značaja:

1. Zaštitnik građana Novog Sada nije primio pritužbu Đunišić Miodraga koja se odnosi na nerazjašnjene okolnosti pod kojima je preminulo dete pomenutog u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

2. Obzirom da nismo primili predmetnu pritužbu, nismo preduzeli mere i aktivnosti iz naše nadležnosti“.

Sa velikim zakašnjenjem, a posle urgencije Poverenika dobili smo i odgovor od Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, gde je trebalo da bude podignuta optužnica u vezi sa Miodragovim slučajem. Međutim, u odgovoru se navodi da optužnice još nema:

„Ovom tužilaštu je od strane PU Novi Sad, OKP dostavljen zapisnik o prijemu usmene krivične prijave od Đunisić Miodraga iz Novog Sada protiv za sada NN lica zbog eventualnog krivičnog dela ‘teško krivično delo protiv zdravlja ljudi’ iz člana 259 st. 4 KZ- a u vezi sa krivičnim delom ‘nesavesno pružanje lekarske pomoći’ iz člana 251 st. 3 KZ- a, povodom koje je Ministarstvu zdravlja – Sektor za inspekcijske poslove, podnet zahtev za pružanje potrebnih obaveštenja radi vršenja vanrednog nadzora i provera povodom navedenog događaja, a kako bi se utvrdio da li je bilo propusta os strane lekara, da li su u lečenju eventualno primenjena nepodobna sredstva ili nepodoban način lečenja.

Po dostavljenom izveštaju Ministarstva zdravlja – odsek za inspekcijske poslove, biće doneta javno – tužilačka odluka u ovoj krivično – pravnoj stvari“.

Iz odgovora Osnovnog javnog tužilštava čak i oni koji se bar malo razumeju u prava i zakone, mogu zaključiti da nikakva optužnica, niti odluka neće biti donešena jer se u ovom slučaju traži utvrđivanje lekarske greške, odnosno propusta u lečenju, a to nema nikakve veze sa prijavom koju je Miodrag podneo u policiji.

Osim Zaštitnika građana i Osnovnog javnog tužilaštva, tražili smo i informacije od Javnog komunalnog preduzeće „Lisje“ gde je navodno sahranjeno dete, kao i od Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, gde je dete navodno preminulo.

U odgovoru JKP „Lisje“ navodi se da oni nisu dužni da odgovore na pitanja koja bi nekom licu povredila privatnost, pravo na ugled ili neko drugo pravo, pozivajući se na član 14. Zakona o slobodnom pristupu, koji pri tom nema nikakve veze sa povredom prava određenih lica. Dakle, u pitanju je samo loš izgovor za nekazivanje istine od strane JKP „Lisje“.

Odgovor od Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine do današnjeg dana nismo dobili, iako je Poverenik za informacije institutu naredio da nam tražene informacije hitno dostavi.

Institut će zbog ovog propusta i nemara u radu platiti novčanu kaznu, a ovakvim postupkom ostavljen je prostor spekulacijama i sumnji da zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi nešto skrivaju.

Nakon svih činjenica koje smo izneli u ovom tekstu, citiraćemo poznatog pesnika Antuna Gustava Matoša:

„Vlada je jedini državni faktor, koja sme zakonito činiti nezakonitosti!“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s