Serijal „Projekat“ – krađa beba u Srbiji

Posted on Updated on


autori: Ivan E. - Andreja B.
Najveći broj obdukcionih nalaza na kojima se pojavljuju reči "Starry sky" u sklopu dijagnoze navodno preminule dece odnosi se na period od 1991 - 1995. godine i većinu njih potpisuje Specijalista patološke medicine Dr. Đerđ Kokai
Jedna od najvećih enigmi predstavlja šifra, odnosno pojam „Starry sky“, koja se pojavljuje u sklopu dijagnoze na izveštajima o autopsiji u velikom broju slučajeva gde se sumnja da postoji krađa bebe. Još pre nekoliko godina pojedini mediji pisali su ovome, navodeći da su pomenute reči, koje u prevodu sa engleskog znače „zvezdano nebo“, zapravo šifre za otmicu beba, ali to niko sa sigurnošću nije mogao da tvrdi. Smatrajući da je od izuzetnog značaja da javnost bude upoznata sa značenjem ovog pojma, odnosno sa njegovom primenom u patologiji, odlučili smo da detaljno istražimo o čemu ovu temu.

beba-prst-

Starry sky

Najveći broj obdukcionih nalaza na kojima se pojavljuju ove reči u sklopu dijagnoze navodno preminule dece odnosi se na period od 1991 – 1995. godine i većinu njih potpisuje Specijalista patološke medicine Dr. Đerđ Kokai. Pomenuti doktor bio je zaposlen u nekadašnjem Univerzitetskom kliničkom centru ginekološko – akušerske klinike koja se nalazila u Višegradskoj ulici u Beogradu, a koja je u međuvremenu promenila ime. U momentu kada je Đerđ Kokai radio na potencijalno spornim autopsijama nije postojala nikakva sumnja u izveštaje ovog lekara, ali kako je afera oko krađe beba počela da se otkriva početkom 2000. godina, javnost je vrlo brzo čula za ove sporne tvrdnje.
Gospodin Kokai u svojoj karijeri  uglavnom je radio patološke nalaze na bebama i deci, a pre par godina on je napustio Srbiju i sada radi na klinici „Alder Hey Hospital“ u Velikoj Britaniji. U nameri da otkrijemo više detalja u vezi sa rečima „starry sky“, kao i njihovo značenje, kontaktirali smo doktora Kokaia, ali on je i pored našeg uverenja da ćemo pre objavljivanja ovog članka, isti poslati njemu na autorizaciju i odobrenje, odbio da odgovri na naše pitanja.
Smatrali smo da je jedino ispravno da u ovom slučaju razgovaramo sa stručnjacima iz ove oblasti, pa pošto je doktor Đerđ odbio da razgovara sa nama, kontaktirali smo sa načelnikom profesorom Slobodanom Nikolićem,načelnikom Instituta sudske medicine pri Medicinskom fakultetu u Beogradu. U telefonskom razgovoru sa našim novinarom doktor Nikolić tvrdi da nikada nije čuo za dijagnozu „Starry sky“, ali ni za doktora Đerđa Kokaia.

Takva dijagnoza ne postoji, proverili smo u šifrarniku i nismo pronašli ništa o tome! Moguće je da je u pitanju nekakav SLENG (DROGA ILI VITAMIN), ali mi  to zaista ne znamo. Takođe, nejasno je i zašto se u obdikcionom nalazu pojavljuje engleska reč, pošto se svi nalazi isključivo pišu na latinskom jeziku.– rekao je profesor Nikolić i dodao: Pomenuti doktor, Đerđ Kokai, nikada nije radio kod nas na institutu, a ni u Kliničkom centru Srbije, koliko ja znam. Prvi put čujem za to ime. Na svakom odbukcionom nalazu piše ime obducenta (patologa) i mesto gde je vršena obdukcija (ime bolnice) To je pravilo. naveo je on.

Doktoru Slobodanu Nikoliću predložili smo da mu pošaljemo jedan od obdukcionih nalaza na kojem se, u prostoru gde treba da piše dijagnoza preminulog, jasno vide reči „Starry sky“, ali on je to odbio uz obrazloženje da nije zainteresovan da se bavi time.
nalaz sa autopsije
Nalaz sa autopsije
Sledeći naš sagovornik, koji važi za vrsnog stručnjaka iz oblasti patologije, bio je načelnik instituta za sudsku medicinu na Vojno – Medicinskoj akademiji u Beogradu, doktor Ivica Milosavljević. Sa njim smo se čuli putem telefona 25. decembra prošle godine, a dogovor je bio da naš novinar već 29. decembra ode u institut kod doktora Milosavljevića sa jednim od nalaza odbukcije, kako bi nam on razjasnio ove nepoznate pojmove. I ako je on na to pristao i čak i sam insistirao na susretu, na zakazanom sastanku u njegovom kabinetu na VMA, nije se pojavio a njegovi zaposleni tvrdili su da je službeno odsutan. U nekoliko navrata pokušali smo da ponovo stupimo u kontakt sa njim, ali on se više nije javljao na nama poznati broj.
Prilikom našeg prvog razgovora doktor Milosavljević priznao je da zna šta predstavljaju reči „Starry sky“ na obdukcionim nalazima, ali i da odlično poznaje doktora Kokaia. Prenosimo vam transkript razgovora našeg novinara i doktora Milosavljevića:

SF: Dobar dan Gospodine Milosavljeviću, na  vezi je Ivan, novinar Srpskog foruma.. Imate li malo vremena da popričamo?

Dr: Imam, izvolite..

SF: Ovako, ja kod sebe imam jedan obdukcioni nalaz na kome, između ostalog, u sklopu dijagnoze pišu engleske reči „Starry sky“. Znate li šta one znače u patologiji?

Dr: Naravno da znam..

SF: Šta znače?

Dr: Pa, to je jako teško objasniti ovako preko telefona… To je „nešto što mi doktori vidimo pod mikroskopom“ kada radimo autopsiju..

SF: Zar nije čudno to što se među pojmovima na latinskom jeziku pojavljuju dve engleke reči za koje niko ne zna pravo značenje u praksi?

Dr: Kako niko zna..? Pa, ja Vam kažem da znam ali ne mogu Vam ovako objasniti. Morate doći lično sa tim nalazom koji imate.

SF: Dobro.. Ja sam, pre Vas, razgovaro sa načelnikom sudske medicine na Medicinskom univerzitetu i on kaže da nikada nije čuo za taj pojam u patologiji, kao ni za doktora Đerđa Kokaia koje je radio sporne autopsije..

Dr: Da Vam kažem, načelik instituta na medicinskom faklutetu je mlađi kolega i verovatno da on nije imao priliku da se susretne sa time u svom radu..

SF: Zar ne mislite da je čudno to što jedan načelnik instituta nije upoznat sa rečnikom koje se koristi u njegovoj profesiji? Kako se onda on nalazi na takvoj poziciji?

Dr: Pa rekao sam Vam da je to mlađi kolega i da se verovatno nije susretao sa takvim stvarima u radu…

SF: A da li Vi znate ko je doktor Đerđ Kokai?

Dr: Naravno da znam. To je moj kolega kojeg odlično poznajem. On sada radi u jednoj bolnici u Engleskoj. Najbolje je da Vi dođete kod mene sa tim nalazom i da Vam onda sve to analiziram..

SF: U redu..

Nakon ovoga, kao što smo već rekli, doktor Milosavljević više nam se nije javljao pa smo ostali bez odgovora o značenju reči „Starry sky“, ali i bez obećane stručne analize obdukcionog nalaza.
Prema ranijem pisanju naših kolega novinara, ovaj pojam „Starry sky“ pretstavlja  sindrom, odnosno ultrazvučni izgled jetre , koji ima nekoliko uzroka: Toksični šok, otkazivanje desnog srca i ostale koji nisu od značaja za novorođenč, ali kako smo uspeli da saznamo ni ovo nije pravo značenje.
Da li je u pitanju šifra, sleng, dijagnoza ili nešto sasvim deseto, ostavićemo prostor struci da nam odgovori na ovo pitanje, Ali, kao što smo i pisali u gornjim redovima ovog teksta, ta ista struka, izgleda da nije zainteresovana da reši misteriju…

O osvemu ovome govori se i u ovom dokumetarnom filmu

Za ovu tajnu se veruje da je nerešiva iz istih razloga iz kojih bi se moralo misliti da je rešiva!

Egdar Alan Poe

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s