Fitilj

Posted on


tekst: Dragan Pajović
To je onaj vremenski period od dve godine koji se često pominje u premijerovim nastupima, nakon koga će sve biti bolje. Prvo pitanje glasi, šta taj čovek podrazumeva pod bolje?

fitilj-

Stanje u kojem se nalazi srpska ekonomija je alarmantno! Teško je i u većim i organizovanijim državama. Tamo, ako nisu demagozi,  političari za vremenski neodređenu budućnost govore da se bore da zaustave pad. Ako im to uspe, dolazi period pozitivne stagnacije. U prevodu, hodanja u mestu. Što nije lako. Slikovitiji prikaz je mašina za hodanje u teretani. Trošite energiju da biste očuvali i oblikovali delove tela. To je period koji sledi. Realne ekonomije, isprobavanja rešenja, sve veći osvrt na zanemareno tradicionalno i prirodne recepte koji su važili dok pohlepa nije zamenila potrebu.

Stvaralački duhovi su se već snašli. U pomenutim teretanama, ali još ne i u Srbiji, već u svetu oko nas, mali aparati spojeni sa mašinama pretvaraju vašu utrošenu energiju u korisnu. I ona služi za zagrevanje i napajanje električnom energijom tog istog prostora!!! Znam, i ja isto mislim što i vi pri čitanju ovih redova. A da se samo tu troši, umesto da se stvara energija, gde bi nam bio kraj.

Zamišljam armiju nezaposlenih u Srbiji. Da ne kaže neko da nemamo oružane snage. Svi su naoružani mobilnim telefonima sa poslednjim aplikacijama. Još samo da se udruže. Ne bi me čudilo da nas budućnost u ime prošlosti, u ime preskakanja stepenika vrati na lična rešenja, na samo-organizovanje, na rešenja koja nisu nametnuta odozgo, već na autentično, oprobano i korisno.

Da se vratimo liku s početka teksta. Svi znamo da je on epifenomen, prolazno, nužno zlo. Njegovo je sada i proći će. Njegov negativni uticaj će biti ravan njegovim ispunjenim obećanjima, a njih je malo. Njegov boljitak sigurno nije i naš. Ne zna on šta Srbina muči. On je mali, puki izvršitelj, sluga. Na isti način, njegove reči ne trebaju da utiču na nas, a sve što je ova vlast uradila i još će uraditi, kao i prethodne koje su se povodile nesrpskim interesima biće stavljeno  van zakona po obaranju aktuelne garniture. A njeni nosioci i prirepci će odgovarati pravno i moralno. Pred ljudskim i istorijskim sudom.

A kako da artikulišemo boljitak, koji smo pomenuli na početku i koji se tiče svih nas? Da ne pripada ni jednoj dosadašnjoj političkoj opciji. Da nije ograničen u vremenu. Ko  može da bude nosilac boljitka? Umni, radni i stručni.  Svesna omladina, srpski seljak i razočarani, izdani i gladni Srbije. I naravno, pušteni niz vodu. Ne samo građani Srbije žrtve neupriličenih i neregulisanih vodenih tokova i zemljišnih batrganja, već oni koji sa čepom na srcu odlaze već godinama, decenijama iz ove zemlje, ili su nekada otišli.

Ne odlazi se laka srca. Kad ono krvari, stavi se čep na ranu i pođe se u neizvesnost. A absurd je da je baš ta neizvesnost izvesnija od ostanka, čekanja, tumaranja, gubljenja vremena, istakanja i ono znanja i umeća što se steklo i koje vreme, neaktivnošću trajno izbriše. Odlazi se i kad fitilj izgori, a nije povezan sa barutom.

A od pronalaska baruta u staroj Kini u periodu vladavine dinastije Han (206. pre Nove ere – 220. posle Nove ere), a posebno crnog baruta u periodu dinastije Tang (618. – 907.) pitanje fitilja je više nego aktuelno. Taj skup elemenata, koji zovemo crni barut se nalazi u nagomilanim nerešenim problemima. Da ih imenujem, preskočiću vaš!  Vi koji svoje probleme poznajete, sigurno znate i ko je za njih odgovoran. A mi? Mi smo fitilji. Kraći ili duži. Malo je koji povezan sa smesom. Izgori i nestane. A da je povezan i da su među sobom povezani svi fitilji Srbije sa smesom, tom crnom smesom koja čeka iskru, malo bi se ko usudio, kao danas da se igra sa vatrom. A tu je i džebana!

U rukama vlasti je odgovornost za povezanost te barutne eksplozivne smese sa fitiljem. Nastave li za šibicarenjem, plamen će dohvatiti i neki fitilj, a onda više niko ništa ne garantuje. Neka im neko to kaže. Još dok drže poluge vlasti i dok se iskra nije pojavila. Neka ne izazivaju više. Neka se ne igraju sa šibicama ta neodgovorna deca.

I kineske novogodišnje petarde odnesu po neki prst. A zamislite dejstvo povezanih fitilja Srbije sa crnom smesom. Samo da dogori…!

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s